Nyitott harapás

Mosolyogás közben nem látszanak a felső fogaid teljesen? Nehezen tudsz átharapni szilárdabb ételeket, mert nem érintkeznek elől a fogaid?

A nyitott harapásról általánosságban

A nyitott harapás a mélyharapásnál kevésbé gyakori fogazati eltérés, viszont a kezelése bizonyos esetekben nehezebb. A kezelési eredmény hosszú távú stabilitása nagyban függ a nyelv és arcizmok harmonikus működésétől. Ezért a fogszabályozó kezelést gyakran kiegészítjük izomfunkciós terápiával, amelynek eredményeképp javul a beszéd, a légzés, a nyelés, a rágás is, de a legfontosabb, hogy a nyelv felemelkedik a szájpadlásra. 

A nyitott harapás kezelését is érdemes mielőbb, már serdülőkorban elkezdeni amíg az állcsontok fejlődése aktív. Felnőttkorban is korrigálható az eltérés rögzített- és láthatatlan fogszabályzóval egyaránt.

Mi az a nyitott harapás?

Nyitott harapásról abban az esetben beszélünk, amikor a felső és alsó fogsor fogai nem érnek össze, rés látható közöttük. A harapási eltéréseket a tér három irányában értékeljük, a nyitott harapás is a vertikális (függőleges) síkban való eltérés hasonlóan a mélyharapáshoz, csak ellenkező irányban. Míg a mélyharapás esetében a felső fogak túlzottan eltakarják az alsókat, a nyitott harapásnál a fogak nem érnek össze. Tükörben szintén ellenőrizhető összezárt fogak mellett.

miazamélyharapás nyitottharapás

A nyitott harapás formái és kialakulásának okai

A nyitott harapás megjelenésének is több formája van.

Az első típusba azok az esetek tartoznak ahol a harapási eltérés megjelenését a helytelen izomfunkciók okozzák. Ilyenek a megmaradó infantilis (nyelvlökéses) nyelési reflex: amikor a nyelési ciklus során a nyelv hegye a frontfogak közé nyomódik. Ebben az esetben a nyelv ereje és jelenléte nem “engedi” összeérni a frontfogakat. Egyéb okok lehetnek pl. az ajakszorításos nyelés, hasonlóan működik mint a nyelvlökéses nyelés, csak a nyelési ciklus során az alsó ajak szívódik be a fogívek közé. Ezen felül a gyermekkori rossz szokások jelenléte is nyitott harapás kialakulásához vezet mint pl. ujjszopás, hosszan tartó cumizás stb. Az eltérés elsősorban a frontfogak területén jelenik meg, de bizonyos esetekben az oldalsó fogakat is érintheti.

A nyitott harapás megjelenésének második formája a genetikailag meghatározott forma. 

Ilyenkor az állcsontok, a maxilla és mandibula növekedési iránya megváltozik. Az arc növekedése inkább vertikális (hosszanti) irányban fejlődik a normális horizontális (széltébe) növekedési iránnyal ellentétben. Ezt a típusú arc növekedést a szakirodalom “Long face” szindrómának nevezi. 

Ebben az esetben a harapási eltérést nem csak a fogak helyzete okozza, hanem az állcsontok egymáshoz viszonyított pozíciója. Ilyenkor nem csak a frontfogak érintettek, hanem akár a teljes fogív.

Tünetei és következményei

Honnan tudhatjuk, hogy nekünk vagy gyermekünknek nyitott harapása van-e? 

Ideális fogsor érintkezés esetén a felső frontfogak 1,5-2 mm-t takarnak el az alsó metszőfogakból, és az oldalsó fogaink szimmetrikusan stabilan össze harapnak. Olyan esetben amikor összezárt fogsorok mellett a fogak nem érintkeznek és rés látható köztük nyitott harapásról beszélünk.

Egészségügyi

Azok a fogak melyek nem érnek össze nem vesznek részt a rágásban, így az érintkező fogak túlterhelődnek.

Mivel a normálisnál kevesebb fog érintkezik a rágás minősége romlik, ami később akár emésztőrendszeri panaszokhoz és felszívódási zavarokhoz vezethet.

Az állkapocsízületek is túlterheltek az ilyen típusú fogérinkezés esetén.

A nyitott harapással élő személyek nagy része szájlégző. A szánkon keresztül történő lélegzés jóval kisebb ellenállást okoz, illetve sokkal nagyobb volumenű levegővétel. Az egyik hosszú távú hatás, azonban a koponya, az arc csontozatának rendellenes fejlődését okozza, ami egész életünkre hatással van.

Idővel a kezeletlen szájlégzéssel élőknek súlyosabb problémákkal kell szembenézniük, olyanokkal, mint az abnormális arcizom és fognövekedés, megnyúlt száj, fogínygyulladás és fogszuvasodás.

A szájlégzés gyakori velejárója a felszínes alvás is, ami ronthatja a napközbeni teljesítményt, és gyermekkorban a szervezet növekedési folyamatait is károsíthatja.

A szájlégzéssel élő gyermekek általában nem alszanak túl jól, ez pedig ronthatja a koncentrációképességet és viselkedési problémák kialakulásához akár ADHD kialakulásához vezethet.

A szájlégzés továbbá csökkenti a vér oxigéntartalmát is, ezáltal pedig magas vérnyomást, szívproblémákat, alvási apnoét és más egészségügyi problémákat okozhat.

Mosolyesztétika

Hosszúkás arcforma, gyakran nyitott száj és szájlégzés.

A mosolyesztétikát tekintve szűk felső fogív, a frontfogak nem láthatóak teljesen mosolygáskor, reverz mosolyívet látunk:

A nyitott harapás kezelése

A fent említett következményeket figyelembe véve láthatjuk, hogy a fogszabályozó kezelés a hasonló esetekben nagyban túlmutat a fogak egyszerű sorbarendezésén. 

A nyitott harapás kezelése a legtöbb esetben inkább életminőségi kérdés mintsem esztétikai. A kezelés történhet rögzített vagy láthatatlan fogszabályozóval egyaránt. Kezelési célok a következők: fogívek tágítása, a frontfogak beállítása és a mosolyesztétika javítása, a harapás beállítása. 

Funkciós kezelési célok: a nyelv és mimikai izmok funkciójának javítása, a testtartás és az ideális orrlégzés stabilizálása.

Nézz meg egy teljes nyitott harapásos esetet:

A nyitott harapás kezelésével a következő eredményeket érhetjük el

A harapási eltérések kezelésével nem csak egy szép mosolyt alakítunk ki! Kezeléseink során minden esetben egy teljes életminőség-javulás elérése a cél.

kovacs sarolta-fogszabalyozas-lathatatlan fogszabalyozas budapest

Invisalign kezelés lépésről lépésre

A sikeres és leggyorsabb fogszabályzó kezelések kulcsa az alapos diagnózis és részletes
kezelési terv. A legmodernebb eszközökkel és technológiákkal dolgozunk, így a fogszabályozás nálunk tényleg csak minimális kellemetlenséggel jár. Mind a kezelési, mind a fogorvosi székben töltött idő olyan rövid, amilyen csak lehet.

An investment for lifetime

Your smile is one of the first physical features others see. A beautiful smile tells the outside world that you take good care of yourself.

How was your time together?

FEEDBACK FROM OUR PATIENTS:

Don't hesitate to get into orthodontics! Take a look at our portfolio.

Your specialist:

Dr. Sarolta Kovács orthodontist

The trusting relationship between the doctor and the patient is
the secret ingredient of a successful treatment.
With precise digital planning
we do our best to be the most effective
with a short treatment time
we achieve change.
You cannot wait for treatment appointments to make your smile
even more beautiful.

KS-fogszabalyozas-lathatatlan-fogapolas-szep mosoly-fogszabalyozo studio

Find out more from our latest blog articles

Ask for a personal consultation appointment

Just a text or phone call and we'll discuss everything.

FILL IN THE FORM BELOW WITH YOUR DATA

Enter your name and phone number so we can call you

TELL US WHEN WE CAN CALL

Choose a day and time when we can talk

YOU ARE READY FOR OUR CALL

You will soon receive all the help you need to smile confidently

MAKE AN APPOINTMENT

1.

First of all, we ask you to enter your personal data. Give a phone number where we can reach you at the requested time.

2.

Think about when it would be appropriate to call and discuss further.

3.

Don't miss the latest news: ask for our FREE letters with promotions, orthodontics and oral care tips!

4.

Help us by describing in a few sentences the problems you have with your smile and teeth. That way, we'll be prepared when we call.

5.

By clicking the "CALL BACK REQUEST" button, you accept our General Terms and Conditions and our Privacy Policy.

Live every moment of life without limits

Download the price list

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.