Orthodontics in childhood

Válassz személyre szabott gyermekkori fogszabályozó kezeléseink közül, kérj most időpontot!

Miben különbözik a gyermekkori kezelés a felnőttkoritól?

A mai modern rögzített készülékek elterjedésével a fogazati rendellenességek nagy része korrigálható felnőtt korban is, mondhatjuk, hogy korhatár nélkül. Ez jó hír, azonban vannak olyan életkori sajátosságok, melyek lehetővé tesznek egy sor olyan beavatkozást, amivel egyrészt javítunk a gyermekek életminőségén (légzés, rágás hatékonyság, beszéd, nyelési funkciók), másrészt megelőzünk vagy leegyszerűsítünk további szükséges kezeléseket.

Kisgyermekkor (7-10 éves kor)

Ebben az életkorban kettős céllal vágunk bele egy korai fogszabályozó kezelésbe:

1. A fogváltás természetes lezajlásának segítése, biztosítása.
2. A harmónikus arcfejlődés biztosítása a rossz szokások (pl: újjszopás) és izom diszfunkciók (pl: nyelvlökéses nyelés, szájlégzés) megszüntetése révén. Mivel ebben az időszakban alakulnak ki a harapási rendellenességek, az időben elvégzett kezelések hiánya a rendellenesség súlyosbodásához, az izomdiszfunkciók rögzüléséhez vezet. Egy jól időzített, megfelelően koordinált kezeléssel megelőzhető, néhány esetben teljesen kezelhető egy, a későbbiekben sokkal nagyobb erőfeszítések árán megoldható fogazati rendellenesség. Bevezető fogszabályozó kezeléssel elkerülhető a foghúzással (maradó fogak eltávolításával) járó fogszabályozó kezelés.

Miért éppen a 7 éves kor javasolt a gyermek fogszabályozás megkezdésére?

Ebben a korban, már előbújtak az első nagyőrlők, amelyek kialakítják a harapást hátul. Ilyenkor már nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így már fel tudjuk mérni, mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. Minél előbb felismerjük a problémát, annál könnyebben kezelhető.

 

A gyerekkori fogszabályozás közvetlen eredményei a következők:

Serdülőkor (10-12 éves kor)

Ennek az életkori szakasznak a biológiai sajátossága a “serdülőkori növekedési csúcs”, amikor a különböző hormonváltozások hatására az egész szervezetben egy nagyon aktív növekedés, átalakulás zajlik. Ez a fogszabályozás szempontjából egy kiemelten fontos időszak.

Ilyenkor sikeresen kezelhető a legtöbb fogazati rendellenesség konzervatív úton. Ez azt jelenti, hogy az állcsontok növekedését, egymáshoz viszonyított helyzetét tudjuk beállítani, stabilizálni.
Ezeket a beavatkozásokat -állcsontortopédiai kezeléseknek- vagy Funkcionális fogszabályozó kezeléseknek nevezzük.
Fő célja a fogívek és állcsontok ideális helyzetének beállítása kivehető készülékkel.
A kivehető készülékek hátránya, hogy csak bizonyos fogmozgatásokat lehet velük elvégezni, ezért a velük végzett kezelés után mindig szükség van rögzített készülékes kezelésre a tökéletes eredmény elérése érdekében. A kivehető készülékes kezelést előkezelésnek tekinthetjük. A kivehető fogszabályozók általában 1–1,5 évig funkcióképesek.
12 éves kor után, ha a gyermek minden foga kibújt, a fogszabályozás rögzített fogszabályzóval történik. Erre legideálisabb készülékek a lágy erőkkel működő fogszabályozók.

A funkciós készülékekkel végzett kezelések közvetlen eredményei

Removable braces

A gyermekkori fogszabályozás során alkalmazunk. A gyerekek könnyen hozzászoknak készülékükhöz, színes figurák, csillámpor segítségével pedig egyedivé varázsolhatóak, így viselésük játékossá válik.
Sajnos még él a köztudatban az “éjszakai fogszabályozó” megnevezés. Fontos leszögezni, hogy ezeket a készülékeket napközben (nyugodt időszakban, leckeírás, olvasás, tv-nézés) is hordani kell. Minél többet hordja a gyermek, annál hatékonyabb.
A kivehető készülék hordását gyakran követi rögzített készülék alkalmazása. Ez azért van, mert a kivehető készülékkel nem lehet olyan finom fogmozgatásokat végezni. A tökéletes végeredményt és hosszú távú stabilitást rögzített készülék segítségével érhetjük el.

ELŐNYEI

A páciens ki tudja venni, így könnyen tisztítható a fog és a készülék is. A fogakra, állcsontra kifejtett erő nem állandóan hat, és nem túlságosan nagy. Esztétikailag nem zavaró. Aktiválása és ellenőrzése kevés időt igénylő feladat. Segítségével az állcsontok fejlődése gyermekkorban befolyásolható.

HÁTRÁNYAI

A fogak testes elmozdítása nem végezhető velük (csak rögzített készülékekkel). Hatékonysága nagyrészt a gyermek együttműködésétől (készülék használati idejétől) függ. Nem alkalmazható minden eltérés kezelésére. Bizonyos életkor után már nem alkalmazható.

An investment for lifetime

Your smile is one of the first physical features others see. A beautiful smile tells the outside world that you take good care of yourself.

How was your time together?

FEEDBACK FROM OUR PATIENTS:

Don't hesitate to get into orthodontics! Take a look at our portfolio.

Your specialist:

Dr. Sarolta Kovács orthodontist

The trusting relationship between the doctor and the patient is
the secret ingredient of a successful treatment.
With precise digital planning
we do our best to be the most effective
with a short treatment time
we achieve change.
You cannot wait for treatment appointments to make your smile
even more beautiful.

KS-fogszabalyozas-lathatatlan-fogapolas-szep mosoly-fogszabalyozo studio

Find out more from our latest blog articles

Ask for a personal consultation appointment

Just a text or phone call and we'll discuss everything.

FILL IN THE FORM BELOW WITH YOUR DATA

Enter your name and phone number so we can call you

TELL US WHEN WE CAN CALL

Choose a day and time when we can talk

YOU ARE READY FOR OUR CALL

You will soon receive all the help you need to smile confidently

MAKE AN APPOINTMENT

1.

First of all, we ask you to enter your personal data. Give a phone number where we can reach you at the requested time.

2.

Think about when it would be appropriate to call and discuss further.

3.

Don't miss the latest news: ask for our FREE letters with promotions, orthodontics and oral care tips!

4.

Help us by describing in a few sentences the problems you have with your smile and teeth. That way, we'll be prepared when we call.

5.

By clicking the "CALL BACK REQUEST" button, you accept our General Terms and Conditions and our Privacy Policy.

Live every moment of life without limits

Download the price list

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.