Keresztharapás

Esztétikailag zavar a felső fogaid torlódása? Éjszaka nyitott szájjal alszol és reggel fáradtan, nyúzottan ébredsz annak ellenére, hogy akár 8 órát “alvással” töltöttél?

A keresztharapásról általánosságban

Az oldalsó keresztharapás egyre gyakrabban jelentkezik úgy a gyermek-, mint a felnőtt pácienseim körében. A mélyharapás után ez a leggyakrabban megjelenő fogazati rendellenesség. Általában nagyfokú fogtorlódás megjelenésével társul és gyakran jár krónikus szájlégzéssel is.

A keresztharapás megoldása kifejezetten korai kezelést igényel, mivel fiatal korban könnyebben alakítható az arc csontjainak növekedése. Nem érdemes halogatni a kezelést, mivel felnőtt korban akár sebészi beavatkozást is igényelhet a keresztharapás megoldása.

Amennyiben érdekelnek a szájpadtágítás lehetőségei olvass tovább az oldalon.

Mi az a keresztharapás?

Ideális harapási viszonyok mellett az alsó fogív fogait körülírják a felső fogív fogai. Összezárt fogsorok esetén mindig a felső fogaknak kell kívül lenniük és a széles felső fogív “alá” illeszkedik az alsói.

Minden olyan esetet amikor ez a viszony megváltozik: vagyis az alsó fogív fogai kerülnek a felső fogakon “kívülre” keresztharapásnak vagy keresztérintkezésnek nevezzük attól függően, hogy fog csoportot vagy csak  egy-két fogat érint a jelenség.

A keresztharapás formái és kialakulásának okai

A keresztharapásnak két jellegzetes megjelenési formája van.

1.

Az oldalsó keresztharapás leggyakran jelentkező probléma. Ebben az esetben a felső fogív szűk és  keskeny az alsó fogívhez képest. A fogak nem férnek el szabályosan szép sorban. Megjelenik a torlódás és az oldalsó részeken azt látjuk, hogy az alsó fogak a felső fogakon kívül harapnak. Ez a jelenség megjelenhet egyik- vagy mindkét oldalon a felső fogív szűkület mértékétől függően.

2.

Az elülső keresztharapás, más néven bulldogharapás. Ritkábban megjelenő forma. Eben az esetben a frontfogak érintettek, az alsó frontfogak a felsők elé harapnak.

Az oldalsó keresztharapás kialakulásának hátterében a nem megfelelő nyelv funkció áll az arc növekedése során illetve ide tartozik mindenféle gyermekkori rossz szokás: elhúzódó cumizás, ujjszopás, ajakszívás stb.

Harmonikus arc fejlődés során a szilárd táplálékok fogyasztásával egyidőben a csecsemőkori  nyelési reflex átalakul a felnőttkori nyelési reflexé (amikor a nyelési ciklus során a nyelv hegye a fogak mögötti szájpadlási részre támaszkodik). 

Ezzel egyidőben a nyelv nyugalmi helyzete is megváltozik és a szájfenékről felemelkedik a szájpadlásra. Ez az aktív belső izomerő fogja biztosítani a középarc és a felső fogív megfelelő fejlődését. Azt szoktam mondani, hogy ideális esetben a felső fogív gyakorlatilag a nyelv köré kelle hogy nőjön. Ezáltal nyeri el a felső fogív  szép széles parabola alakját, így férnek el szép sorban a fogak egymás mellett. 

Amennyiben ez a természetes folyamat nem zajlik le és a nyelv a szájfenéken  marad a maxilla és a felső fogív széltébeni növekedése lelassul, ráadásul a külső mimikai izmok működése ellen is áll a fogív fejlődésének.

Amennyiben a rendellenesség csak a fogak helyzetéből adódik a kezelés egyszerű fogszabályozást igényel. 

A bulldogharapás genetikailag meghatározott formája esetén viszont az állcsontok méretbeli és helyzeti rendellenessége áll fenn. Ez az arc növekedési minta generációról generációra öröklődik, a történelemből ismert és híres család a Habszburg dinasztia tagjainál is ezt az arcberendezést figyelhetjük meg.

Tünetei és következményei

Mosolyesztétikai következmények

Az oldalsó keresztharapás első tünetei között a fogak torlódását és a fogív alakjának megváltozását említhetjük. 

Kétoldali szimmetrikus szűkület, kifejezett fogív torlódással.

Azonban gyakran megfigyelhető az alsó dentális középvonal eltolódása is, ami legtöbb esetben kényszer harapási formát jelez.

Ilyenkor az alsó fogív nem tud középre záródni, emiatt az egész mandibula elcsúszik oldalirányba az állcsúccsal együtt. Amennyiben ezt fiatal gyermekkorban nem korrigáljuk a “félreharapás” stabilizálódik, ezáltal a csont és fogív is deformálódik.

Ilyen esetekben megfigyelhető az állcsúcs és az arc aszimmetriája.

keresztharapás_arc_asszimetria arcszimmetria_arcprofil_keresztharapás

Az elülső keresztharapás – vagyis a bulldogharapás esetében is nagy százalékában megfigyelhető a fogív torlódás, és a frontfogak fordított érintkezése. Ilyenkor az alsó frontfogak a felsők elé harapnak.

Az arcesztétikát tekintve jól fejlett állkapocs, előreugró állcsúcs figyelhető meg.

Egészségügyi következmények

  • szájüregi vonatkozást tekintve a torlódott fogakat nehezebb tisztán tartani. Emiatt megtapad a lepedék, könnyebben alakul ki a fogkő ami később komolyabb ínygyulladás kialakulásához vezet.
  • A tisztíthatatlan fogfelszíneken megtapadnak a fogszuvasodást okozó baktériumok is, így a fogszuvasodás esélye megnő.
  • általános egészséget tekintve pedig elsőként a szájlégzést kell említenem az összes további következményével együtt.
  • A szánkon keresztül történő lélegzés egyik hosszú távú hatása a koponya, az arc csontozatának rendellenes fejlődése, ami egész életünkre hatással van.
  • Idővel a kezeletlen szájlégzéssel élőknek  súlyosabb problémákkal kell szembenézniük, olyanokkal, mint az abnormális arcizom és fognövekedés, megnyúlt száj, fogínygyulladás és fogszuvasodás
  • A szájlégzés gyakori velejárója a felszínes alvás is, ami ronthatja a napközbeni teljesítményt, és gyermekkorban a szervezet növekedési folyamatait is károsíthatja.
  • A szájlégzéssel élő gyermekek általában nem alszanak túl jól, ez pedig ronthatja a koncentrációképességet és viselkedési problémák kialakulásához, akár ADHD kialakulásához vezethet.
  • A szájlégzés továbbá csökkenti a vér oxigéntartalmát is, ezáltal pedig magas vérnyomást, szívproblémákat, alvási apnoét és más egészségügyi problémákat okozhat.

A keresztharapás kezelése

Ma már szinte minden eltérés kezelhető felnőtt korban is, ezért azt szoktam mondani, hogy a fogszabályozó kezelés nem egy SOS beavatkozás.

Ezalól egy eltérés kivétel. Ez nem más mint a keresztharapás megoldása ún. ASAP feladat. Minél korábban ismerjük fel annál egyszerűbb a megoldás.

Az oldalsó keresztharapást a felső fogív tágításával kezeljük. A felső fogív szűkületének mértékétől függően választunk készüléket.

Amennyiben 4 mm vagy ennél kisebb mértékű fogív tágításra van szükség elegendő maga a fogszabályozó készülék akár rögzített- vagy a láthatatlan Invisalign.

Abban az esetben, amikor 4 mm-t meghaladó fogívtágításra van szükség, a szájpadtágítás módszereit választjuk. Különböző kialakítású készülékek léteznek, gyűjtő nevük a Hyrax szájpadtágítók. A hyrax készülék, magyarul szájpadlás tágító, ahogyan az a nevében is benne van a szájpad tágítására alkalmas készülék.

Az elülső keresztharapás kezelése

Elülső keresztharapás, más néven a bulldogharapás kezelése a fogakat érintő eltérés esetén, lehetséges úgy rögzített- mint Invisalign készülékkel. Kiegészítő gumihúzást alkalmazunk a legtöbb esetben.

Kiegészítő gumihúzást alkalmazunk a legtöbb esetben.

Amikor a bulldogharapás oka a genetikailag meghatározott alsó állcsont “túlnövekedése” szóba jönnek az állcsontortopédiai műtétek.

A keresztharapás kezelésével a következő eredményeket érhetjük el

A harapási eltérések kezelésével nem csak egy szép mosolyt alakítunk ki! Kezeléseink során minden esetben egy teljes életminőség javulás-elérése a cél.

kovacs sarolta-fogszabalyozas-lathatatlan fogszabalyozas budapest

Invisalign kezelés lépésről lépésre

A sikeres és leggyorsabb fogszabályzó kezelések kulcsa az alapos diagnózis és részletes
kezelési terv. A legmodernebb eszközökkel és technológiákkal dolgozunk, így a fogszabályozás nálunk tényleg csak minimális kellemetlenséggel jár. Mind a kezelési, mind a fogorvosi székben töltött idő olyan rövid, amilyen csak lehet.

An investment for lifetime

Your smile is one of the first physical features others see. A beautiful smile tells the outside world that you take good care of yourself.

How was your time together?

FEEDBACK FROM OUR PATIENTS:

Don't hesitate to get into orthodontics! Take a look at our portfolio.

Your specialist:

Dr. Sarolta Kovács orthodontist

The trusting relationship between the doctor and the patient is
the secret ingredient of a successful treatment.
With precise digital planning
we do our best to be the most effective
with a short treatment time
we achieve change.
You cannot wait for treatment appointments to make your smile
even more beautiful.

KS-fogszabalyozas-lathatatlan-fogapolas-szep mosoly-fogszabalyozo studio

Find out more from our latest blog articles

Ask for a personal consultation appointment

Just a text or phone call and we'll discuss everything.

FILL IN THE FORM BELOW WITH YOUR DATA

Enter your name and phone number so we can call you

TELL US WHEN WE CAN CALL

Choose a day and time when we can talk

YOU ARE READY FOR OUR CALL

You will soon receive all the help you need to smile confidently

MAKE AN APPOINTMENT

1.

First of all, we ask you to enter your personal data. Give a phone number where we can reach you at the requested time.

2.

Think about when it would be appropriate to call and discuss further.

3.

Don't miss the latest news: ask for our FREE letters with promotions, orthodontics and oral care tips!

4.

Help us by describing in a few sentences the problems you have with your smile and teeth. That way, we'll be prepared when we call.

5.

By clicking the "CALL BACK REQUEST" button, you accept our General Terms and Conditions and our Privacy Policy.

Live every moment of life without limits

Download the price list

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.