Gyermekkori fogszabályozás

Válassz személyre szabott gyermekkori fogszabályozó kezeléseink közül, kérj most időpontot!

Miben különbözik a gyemrekkori kezelés a felnőttkoritól?

A mai modern rögzített készülékek elterjedésével a fogazati rendellenességek nagy része korrigálható felnőtt korban is, mondhatjuk, hogy korhatár nélkül. Ez jó hír, azonban vannak olyan életkori sajátosságok, melyek lehetővé tesznek egy sor olyan beavatkozást, amivel egyrészt javítunk a gyermekek életminőségén (légzés, rágás hatékonyság, beszéd, nyelési funkciók), másrészt megelőzünk vagy leegyszerűsítünk további szükséges kezeléseket.

Kisgyermekkor (7-10 éves kor)

Ebben az életkorban kettős céllal vágunk bele egy korai fogszabályozó kezelésbe:

1. A fogváltás természetes lezajlásának segítése, biztosítása.
2. A harmónikus arcfejlődés biztosítása a rossz szokások (pl: újjszopás) és izom diszfunkciók (pl: nyelvlökéses nyelés, szájlégzés) megszüntetése révén. Mivel ebben az időszakban alakulnak ki a harapási rendellenességek, az időben elvégzett kezelések hiánya a rendellenesség súlyosbodásához, az izomdiszfunkciók rögzüléséhez vezet. Egy jól időzített, megfelelően koordinált kezeléssel megelőzhető, néhány esetben teljesen kezelhető egy, a későbbiekben sokkal nagyobb erőfeszítések árán megoldható fogazati rendellenesség. Bevezető fogszabályozó kezeléssel elkerülhető a foghúzással (maradó fogak eltávolításával) járó fogszabályozó kezelés.

Miért éppen a 7 éves kor javasolt a gyermek fogszabályozás megkezdésére?

Ebben a korban, már előbújtak az első nagyőrlők, amelyek kialakítják a harapást hátul. Ilyenkor már nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így már fel tudjuk mérni, mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. Minél előbb felismerjük a problémát, annál könnyebben kezelhető.

 

A gyerekkori fogszabályozás közvetlen eredményei a következők:

Serdülőkor (10-12 éves kor)

Ennek az életkori szakasznak a biológiai sajátossága a “serdülőkori növekedési csúcs”, amikor a különböző hormonváltozások hatására az egész szervezetben egy nagyon aktív növekedés, átalakulás zajlik. Ez a fogszabályozás szempontjából egy kiemelten fontos időszak.

Ilyenkor sikeresen kezelhető a legtöbb fogazati rendellenesség konzervatív úton. Ez azt jelenti, hogy az állcsontok növekedését, egymáshoz viszonyított helyzetét tudjuk beállítani, stabilizálni.
Ezeket a beavatkozásokat -állcsontortopédiai kezeléseknek- vagy Funkcionális fogszabályozó kezeléseknek nevezzük.
Fő célja a fogívek és állcsontok ideális helyzetének beállítása kivehető készülékkel.
A kivehető készülékek hátránya, hogy csak bizonyos fogmozgatásokat lehet velük elvégezni, ezért a velük végzett kezelés után mindig szükség van rögzített készülékes kezelésre a tökéletes eredmény elérése érdekében. A kivehető készülékes kezelést előkezelésnek tekinthetjük. A kivehető fogszabályozók általában 1–1,5 évig funkcióképesek.
12 éves kor után, ha a gyermek minden foga kibújt, a fogszabályozás rögzített fogszabályzóval történik. Erre legideálisabb készülékek a lágy erőkkel működő fogszabályozók.

A funkciós készülékekkel végzett kezelések közvetlen eredményei

Kivehető készülékek

A gyermekkori fogszabályozás során alkalmazunk. A gyerekek könnyen hozzászoknak készülékükhöz, színes figurák, csillámpor segítségével pedig egyedivé varázsolhatóak, így viselésük játékossá válik.
Sajnos még él a köztudatban az “éjszakai fogszabályozó” megnevezés. Fontos leszögezni, hogy ezeket a készülékeket napközben (nyugodt időszakban, leckeírás, olvasás, tv-nézés) is hordani kell. Minél többet hordja a gyermek, annál hatékonyabb.
A kivehető készülék hordását gyakran követi rögzített készülék alkalmazása. Ez azért van, mert a kivehető készülékkel nem lehet olyan finom fogmozgatásokat végezni. A tökéletes végeredményt és hosszú távú stabilitást rögzített készülék segítségével érhetjük el.

ELŐNYEI

A páciens ki tudja venni, így könnyen tisztítható a fog és a készülék is. A fogakra, állcsontra kifejtett erő nem állandóan hat, és nem túlságosan nagy. Esztétikailag nem zavaró. Aktiválása és ellenőrzése kevés időt igénylő feladat. Segítségével az állcsontok fejlődése gyermekkorban befolyásolható.

HÁTRÁNYAI

A fogak testes elmozdítása nem végezhető velük (csak rögzített készülékekkel). Hatékonysága nagyrészt a gyermek együttműködésétől (készülék használati idejétől) függ. Nem alkalmazható minden eltérés kezelésére. Bizonyos életkor után már nem alkalmazható.

Az életreszóló befektetés

A mosolyod az egyik első fizikai jellemző, amelyet mások látnak. Egy gyönyörű mosoly azt üzeni a külvilágnak, hogy igényesen törődsz magaddal.

Milyen volt az együtt töltött idő?

Pácienseink visszajelzései:

Ne habozz Te is belevágni a fogszabályozásba! Nézz szét portfóliónkban.

Szakorvosod:

Dr. Kovács Sarolta fogszabályozó szakorvos

Az orvos és a beteg közti bizalmi kapcsolat az
igazi titkos összetevője egy akár 1-1,5 évig is
tartó, sikeres kezelésnek. Gondos tervezéssel
mindent megteszünk azért, hogy a lehető
legrövidebb idő alatt a legeredményesebb
változást érjük el.
Kezelésről-kezelésre haladva egyre szépül majd a mosolyod, így alig várod majd a következő
alkalmat, hogy újra ellátogass hozzánk!

Tájékozódj tovább legfrissebb blogcikkeinkből

Kérj időpontot személyes konzultációra

Csak egy üzenet vagy telefonhívás, és mindent megbeszélünk.

Töltsd ki az alábbi űrlapot az adataiddal

Add meg a nevedet és a telefonszámodat, hogy felhívhassunk

Jelöld meg, hogy mikor hívhatunk

Válaszd ki a napot és az időpontot, amikor nyugodtan beszélhetünk

Készen is vagy, várd a hívásunkat

Hamarosan megkapsz minden segítséget, hogy önfeledten mosolyogj

Bejelentkezés

1.

Elsőként arra kérünk, add meg a személyes adataidat. Olyan telefonszámot írj be, melyen el tudunk érni a kért időpontban.

2.

Gondold át, hogy mikor lenne neked a legalkalmasabb, hogy felhívjunk és megbeszéljük a továbbiakat.

3.

Ne maradj le híreinkről: kérd INGYENES leveleinket a fogszabályozással, szájhigiéniával kapcsolatos akciókkal, tippekkel!

4.

Segíts nekünk azzal, hogy pár mondatban leírod a mosolyoddal, fogaiddal kapcsolatos gondjaidat, amire megoldást szeretnél. Így mi is felkészültebbek leszünk, amikor felhívunk.

5.

A “VISSZAHÍVÁST KÉREK” gombra kattintással elfogadod az ÁSZF-ünket és tudomásul veszed az Adatvédelmi tájékoztatónkat.

Éld meg az élet minden pillanatát gátlások nélkül

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.

Exkluzív előnyök, elfoglalt emberek számára

Ismerd meg manager fogszabályozás szolgáltatásunkat soron kívüli időpontfoglalással, előre tervezhető kezelésekkel és teljesen láthatatlan megoldásokkal.