fbpx
KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Nyitott harapás

Mosolyogás közben nem látszanak a felső fogaid teljesen? Nehezen tudsz átharapni szilárdabb ételeket, mert nem érintkeznek elől a fogaid?

A nyitott harapásról általánosságban

A nyitott harapás a mélyharapásnál kevésbé gyakori fogazati eltérés, viszont a kezelése bizonyos esetekben nehezebb. A kezelési eredmény hosszú távú stabilitása nagyban függ a nyelv és arcizmok harmonikus működésétől. Ezért a fogszabályozó kezelést gyakran kiegészítjük izomfunkciós terápiával, amelynek eredményeképp javul a beszéd, a légzés, a nyelés, a rágás is, de a legfontosabb, hogy a nyelv felemelkedik a szájpadlásra. 

A nyitott harapás kezelését is érdemes mielőbb, már serdülőkorban elkezdeni amíg az állcsontok fejlődése aktív. Felnőttkorban is korrigálható az eltérés rögzített- és láthatatlan fogszabályzóval egyaránt.

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Mi az a nyitott harapás?

Nyitott harapásról abban az esetben beszélünk, amikor a felső és alsó fogsor fogai nem érnek össze, rés látható közöttük. A harapási eltéréseket a tér három irányában értékeljük, a nyitott harapás is a vertikális (függőleges) síkban való eltérés hasonlóan a mélyharapáshoz, csak ellenkező irányban. Míg a mélyharapás esetében a felső fogak túlzottan eltakarják az alsókat, a nyitott harapásnál a fogak nem érnek össze. Tükörben szintén ellenőrizhető összezárt fogak mellett.

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

A nyitott harapás formái és kialakulásának okai

A nyitott harapás megjelenésének is több formája van.

Az első típusba amikor a harapási eltérés megjelenését a helytelen izomfunkciók okozzák. Ilyen a megmaradó infantilis (nyelvlökéses) nyelési reflex: amikor a nyelési ciklus során a nyelv hegye a frontfogak közé nyomódik. Ebben az esetben a nyelv ereje és jelenléte nem “engedi” összeérni a frontfogakat. Egyéb okok lehetnek pl. az ajakszorításos nyelés, hasonlóan működik mint a nyelvlökéses nyelés, csak a nyelési ciklus során az alsó ajak szívódik be a fogívek közé. Ezen felül a gyermekkori rossz szokások jelenléte is nyitott harapás kialakulásához vezet mint pl. ujjszopás, hosszan tartó cumizás stb. Az eltérés elsősorban a frontfogak területén jelenik meg, de bizonyos esetekben az oldalsó fogakat is érintheti.

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas
KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

A nyitott harapás megjelenésének második formája  genetikailag meghatározott forma. 

Ilyenkor az állcsontok, a maxilla és mandibula növekedési iránya megváltozik. Az arc növekedése inkább vertikális (hosszanti) irányban fejlődik a normális horizontális (széltébe) növekedési iránnyal ellentétben. Ezt a típusú arc növekedést a szakirodalom “Long face” szindrómának nevezi. 

Ebben az esetben a harapási eltérést nem csak a fogak helyzete okozza, hanem az állcsontok egymáshoz viszonyított pozíciója. Ilyenkor nem csak a frontfogak érintettek, hanem akár a teljes fogív.

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas
KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Tünetei és következményei

Honnan tudhatjuk, hogy nekünk vagy gyermekünknek nyitott harapása van-e? 

Ideális fogsor érintkezés esetén a felső frontfogak 1,5-2 mm-t takarnak el az alsó metszőfogakból, és az oldalsó fogak szimmetrikusan, stabilan összeharapnak. Olyan esetben amikor összezárt fogsorok mellett a fogak nem érintkeznek és rés látható köztük nyitott harapásról beszélünk.

Egészségügyi következmény

Azok a fogak melyek nem érnek össze nem vesznek részt a rágásban, így az érintkező fogak túlterhelődnek.

Mivel a normálisnál kevesebb fog érintkezik a rágás minősége romlik, ami később akár emésztőrendszeri panaszokhoz és felszívódási zavarokhoz vezethet.

Az állkapocsízületek is túlterheltek az ilyen típusú fogérinkezés esetén.

A nyitott harapással élő személyek nagy része szájlégző. A szánkon keresztül történő lélegzés jóval kisebb ellenállást okoz, illetve sokkal nagyobb volumenű levegővétel. Az egyik hosszú távú hatás, azonban a koponya, az arc csontozatának rendellenes fejlődését okozza, ami egész életünkre hatással van.

Idővel a kezeletlen szájlégzéssel élőknek súlyosabb problémákkal kell szembenézniük, olyanokkal, mint az abnormális arcizom és fognövekedés, megnyúlt száj, fogínygyulladás és fogszuvasodás.

A szájlégzés gyakori velejárója a felszínes alvás is, ami ronthatja a napközbeni teljesítményt, és gyermekkorban a szervezet növekedési folyamatait is károsíthatja.

A szájlégzéssel élő gyermekek általában nem alszanak túl jól, ez pedig ronthatja a koncentrációképességet és viselkedési problémák kialakulásához akár ADHD kialakulásához vezethet.

A szájlégzés továbbá csökkenti a vér oxigéntartalmát is, ezáltal pedig magas vérnyomást, szívproblémákat, alvási apnoét és más egészségügyi problémákat okozhat.

Mosolyesztétika

Hosszúkás arcforma, gyakran nyitott száj és szájlégzés.

A mosolyesztétikát tekintve szűk felső fogív, a frontfogak nem láthatóak teljesen mosolygáskor, reverz mosolyívet látunk:

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas
KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

A nyitott harapás kezelése

A fent említett következményeket figyelembe véve láthatjuk, hogy a fogszabályozó kezelés nagyban túlmutat a fogak egyszerű sorbarendezésén. 

A nyitott harapás kezelése a legtöbb esetben inkább életminőségi kérdés mintsem esztétikai. A kezelés történhet rögzített vagy láthatatlan fogszabályozóval egyaránt. Kezelési célok a következők: fogívek tágítása, a frontfogak beállítása és a mosolyesztétika javítása, a harapás beállítása. 

Funkciós kezelési célok: a nyelv és mimikai izmok funkciójának javítása, a testtartás és az ideális orrlégzés stabilizálása.

Nézz meg egy teljes nyitott harapásos esetet:

A nyitott harapás kezelésével a következő eredményeket érhetjük el

A harapási eltérések kezelésével nem csak egy szép mosolyt alakítunk ki! Kezeléseink során minden esetben egy teljes életminőség-javulás elérése a cél.

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Invisalign kezelés lépésről lépésre

A sikeres és leggyorsabb fogszabályzó kezelések kulcsa az alapos diagnózis és részletes
kezelési terv. A legmodernebb eszközökkel és technológiákkal dolgozunk, így a fogszabályozás nálunk tényleg csak minimális kellemetlenséggel jár. Mind a kezelési, mind a fogorvosi székben töltött idő olyan rövid, amilyen csak lehet.

Az életreszóló befektetés

A mosolyod az egyik első fizikai jellemző, amelyet mások látnak. Egy gyönyörű mosoly azt üzeni a külvilágnak, hogy igényesen törődsz magaddal.

Milyen volt az együtt töltött idő?

Pácienseink visszajelzései:

Ne habozz Te is belevágni a fogszabályozásba! Nézz szét portfóliónkban.

Szakorvosod:

Dr. Kovács Sarolta fogszabályozó szakorvos

Az orvos és a beteg közti bizalmi kapcsolat az
igazi titkos összetevője egy akár 1-1,5 évig is
tartó, sikeres kezelésnek. Gondos tervezéssel
mindent megteszünk azért, hogy a lehető
legrövidebb idő alatt a legeredményesebb
változást érjük el.
Kezelésről-kezelésre haladva egyre szépül majd a mosolyod, így alig várod majd a következő
alkalmat, hogy újra ellátogass hozzánk!

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Tájékozódj tovább legfrissebb blogcikkeinkből

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Kérj időpontot személyes konzultációra

Csak egy üzenet vagy telefonhívás, és mindent megbeszélünk.

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Töltsd ki az alábbi űrlapot az adataiddal

Add meg a nevedet és a telefonszámodat, hogy felhívhassunk

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Jelöld meg, hogy mikor hívhatunk

Válaszd ki a napot és az időpontot, amikor nyugodtan beszélhetünk

KS-Fogszabalyozo-studio-lathatalan-fogszabalyozas

Készen is vagy, várd a hívásunkat

Hamarosan megkapsz minden segítséget, hogy önfeledten mosolyogj

Bejelentkezés

1.

Elsőként arra kérünk, add meg a személyes adataidat. Olyan telefonszámot írj be, melyen el tudunk érni a kért időpontban.

2.

Gondold át, hogy mikor lenne neked a legalkalmasabb, hogy felhívjunk és megbeszéljük a továbbiakat.

3.

Ne maradj le híreinkről: kérd INGYENES leveleinket a fogszabályozással, szájhigiéniával kapcsolatos akciókkal, tippekkel!

4.

Segíts nekünk azzal, hogy pár mondatban leírod a mosolyoddal, fogaiddal kapcsolatos gondjaidat, amire megoldást szeretnél. Így mi is felkészültebbek leszünk, amikor felhívunk.

5.

A „VISSZAHÍVÁST KÉREK” gombra kattintással elfogadod az ÁSZF-ünket és tudomásul veszed az Adatvédelmi tájékoztatónkat.

Éld meg az élet minden pillanatát gátlások nélkül

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.