Nyitott harapás – mi az és hogyan kezelendő?

Nyitott harapás – mi az és hogyan kezelendő?

Először is, hogy tisztázzuk a fogalmat, beszéljünk a szabályos harapásról és a tökéletes fogakról. A normális harapás az, amikor csukott szájjal, nyugodt pozícióban a felső fogsor 1,5-2mm-t takar az alsó fogsor tetejéből. A tökéletes fogsor pedig, amikor szépen sorban állnak a fogak, nincsenek megdőlve egyik irányba sem. Ilyenkor nincs túl sok terhelés a fogakon és az állkapcson sem. Ami ettől eltér, azt hívjuk harapási rendellenességnek. Ilyen többek közt a mélyharapás is. Azt gondolnád, hogy nem nagy gond, de sajnos komoly egészségügyi problémák alapja lehet ez.

Mi is az a nyitott harapás?

Leginkább a fogazat első részénél szokott előfordulni, de nem lehetetlen, hogy a hátsó fogaknál is megjelenjen.
Ebben az esetben csukott szájnál nem találkoznak az első/hátsó fogak és így rés keletkezik a fogak között. Ez komoly probléma lehet rágásnál, harapásnál is, illetve kialakulhat szájlégzés, valamint emésztőrendszeri gondok is.

  • Ez akkor fordul elő, ha már kis korban jelentkezik a nyitott harapás és hosszú időn keresztül nincs kezelve.
  • Egy másik kialakulási ok lehet, ha a gyermek még nagyobb korában is szopja az ujját vagy a cumisüveget. A későbbiekben pedig a nyelvlökés (amikor a páciens nyeléskor a nyelvét előrelöki) lehet. Ekkor szintén kialakulhat nyitott harapás.

Másik szembeötlő probléma, ami észrevehető a nyitott harapással rendelkező embereknél a beszéd. Ilyenkor logopédusok is a fogszabályozást ajánlják megoldásul.

Amennyiben már kialakult valamilyen probléma, úgy a nyitott harapás kezelése hatalmas javulást eredményezhet az életminőségben is. Hosszú távon ez nem elhanyagolható!

a nyitott harapás kezelése

Hogyan kezelendő a nyitott harapás?

Ez a fajta rendellenesség gyermek korban még nagyon jól kezelhető és sokban könnyítjük meg gyermekünk dolgát, ha még el is végezzük időben, nem pedig felnőtt korban kell megoldania a nyitott harapását. Természetesen felnőtt korban is elvégezhető a kezelés.

7 éves kortól javasolt a fogszabályzás, hogy a fogváltás már kontroll alatt történhessen és maximális odafigyelést kapjanak a friss fogak!

A nyitott harapás kezelése rögzített, fém fogszabályzóval történik, azonban érdemes megvizsgálni szakorvossal, hogy mekkora mértékű az eltérés és pontosan melyik a leghatásosabb kezelés!

Nézz szét szolgáltatásaink közt, foglalj időpontot és minél hamarabb kezelésbe veszünk. 🙂

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.