fbpx

Szép mosoly hosszú távon – Minden amit a retencióról tudni kell!

Szép mosoly hosszú távon – Minden amit a retencióról tudni kell!

Fontos tudni, hogy a fogszabályozó kezelésnek két fontos szakasza van. Az aktív, amikor a viselt fogszabályozó készülék a megfelelő pozícióba mozgatja a fogakat. Illetve a retenciós időszak, amikor az elért eredményt megtartó készülékek segítségével fixáljuk, amíg a szövetek teljesen hozzá nem szoknak az új felálláshoz.

Mi maga a retenció, mi a szerepe a fogszabályozásban?

A retenció szó jelentése visszatartás, megtartás. A fogszabályozó kezelés aktív időszaka után szükség van kivehető és/vagy fix retenciós (megtartó) készülékre, amelyek megakadályozzák, hogy fogak elmozduljanak a beállított helyükről.

Miért fontos?

A brekettek leszedésével messze nincs vége a fogszabályozásnak. A készülék leszedése után ugyanis a fogak nem maradnak a helyükön, mivel a szövetek memóriájukra hallgatnak és a fix támasz megszűnésével elkezdenek visszarendeződni. Ahhoz, hogy a fogszabályozó készülékkel elért eredmény hosszú távon garantált legyen, szükségszerű a retenciós készülékek alkalmazása.

Mikor kezdődik a retenciós időszak?

Amint elértük a fogszabályozó készülékkel a kívánt eredményt, akkor eltávolítjuk a ragasztott elemeket a fogakról. Lenyomatokat veszünk, ami alapján a fogtechnikai laborban eltudják készíteni a retenciós készülékeket.

Milyen típusú retenciós készülékek vannak?

  • Hawley-féle retenciós készülék  • Áttetsző műanyag sín  • Ragasztott retenciós ív

Mennyi ideig kell hordani?

A szakirodalom szerint legalább kétszer annyi ideig kell hordani, mint a rögzített készüléket, hogy megakadályozható legyen a fogak visszarendeződése. Kezdetben szinte folyamatosan viselni kell, nagyjából csak az étkezések alatt lehet kivenni, majd ezt követően lassan és fokozatosan kell csökkenteni a hordási időt. 

Szakorvossal folytatott rendszeres konzultáció ebben az időszakban is fontos marad, bár ezek fokozatosan egyre ritkábbak lesznek. Nagyon fontos, hogy ne hanyagold el a készülék viselését.

Fix és kivehető retenciós készülék esetében is elengedhetetlen a rendszeres kontroll vizsgálat és félévenkénti dentálhigiénés fogkőeltávolítás.

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.