fbpx

Fontos a gyermek fogkőeltávolítás -Súlyos következménnyel járhat a tejfogak idő előtti elvesztése!

Fontos a gyermek fogkőeltávolítás -Súlyos következménnyel járhat a tejfogak idő előtti elvesztése!

Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő. A tejfogakat fokozatosan maradó fogak váltják. Ezért van egy olyan életszakasz, amikor egyaránt vannak jelen a tejfogak és a már maradó fogak a szájban. Ezt nevezzük vegyes fogazati időszaknak, ami általában 8-14 éves korban jellemző. A vegyes fogazati időszak kritikusan fontos!

Óriási tévhit az, hogy nem szükséges gondosan odafigyelni gyermekünk tejfogainak alapos tisztítására, hiszen az úgyis kipotyog. A tej- és maradandó fogak ápolására egyaránt nagy hangsúlyt kell fektetni, már a legfiatalabb korban is.

Tejfog szuvasodás következményei

 • Harapás, rágás
  Már a tejfogak is részt vesznek a harapás és rágás folyamatában. Hiányában a gyermek nehezen tud darabos, szilárd táplálékkal ismerkeni.
 • Hangképzés
  Akár egy fog hiánya is helytelen hangképzéssel járhat, hiszen azok segítségével tanulják meg az egyes beszédhangokat helyesen képezni. 
 • Fájdalom
  Szuvas tejfog érzékeny lehet, nem múló, erős fájdalmat okozhat.
 • Fogcsíra károsodás
  A begyulladt tejfog károsíthatja a helyébe lépő maradandó fog csíráját. 
 • Helyhiány
  Ha egy tejfog kiesik, a helyén maradó űrt a mellette lévő két fog megpróbálja kompenzálni, így részlegesen vagy teljesen kitöltik az üres helyet. Ennek következtében a maradandó fognak már nem lesz helye a felszínre törni.

Gyermek fogkőeltávolítás megoldás lehet, hogy a fent említetteket elkerüljük

 • Kontroll
  Stúdiónkban a félévenkénti kontroll vizsgálat és az esetleges gyermek fogkőeltávolítás kezelés elengedhetetlen a fogak épségének megőrzése érdekében.  
 • Kedvcsinálás
  Nagyon fontos, hogy gyermekeinkkel, minél korábbi életkorban megismertessük, és megszerettessük a fogkefe használatát. Ebben a kezelőszék mellett is nagy segítséget nyújtunk. Szakképzett dentálhigiénikus az alapos vizsgálatot követően gyermekre szabott tanácsokkal látja el a szülőt és motiválja a gyerkőcöt. A megfelelő és szakszerű prevenciónak és a gyermek fogkőeltávolításnak óriási szerepe van a súlyos következmények elkerülésében!
 • Táplálkozás
  Fogak épségének megőrzésében, alapvető a helyes táplálkozási szokások kialakítása.
  A cukros ételeket, nasikat cseréljük nyers zöldség, gyümölcs snack-re. A cukros és/vagy szénsavas üdítőket pedig messziről kerüljük.
 • Cumi
  Tartós használata nem egészséges, mivel a fogsor deformitásához vezethet.

Stúdiónkban hiszünk abban, hogy személyes példamutatással, motiválással és rendszeres félévenkénti kontrollal a gyermek fogazata egészséges lesz.

Gyermek fogkőeltávolítás

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.