Részleges fogszabályzó – Kedvezőbb feltételeket leendő fogpótlások számára?

Részleges fogszabályzó – Kedvezőbb feltételeket leendő fogpótlások számára?

Sajnos a felnőtt emberek jelentős részének van valamilyen foghiánya, ez elsősorban a gyermekkorban kihúzott és nem pótolt nagyőrlőfogakat jelenti. A részleges fogszabályzó kezeléssel a harapás beállítása mellett a leendő fogpótlások számára sokkal kedvezőbb feltételeket tudunk biztosítani.

Fogpótlás helyett fogszabályozás

Egyrészt lehetőség van a hiány melletti bedőlt fogak felállítására, tengelyállásuk korrekciójára. A  rágás során ezen fogakra nem megfelelő tengelyirányú erők hanem oldalírányú ún. döntögető erők hatnak, így a korai fogelvesztést elkerülve élettartamuk jelentősen megnőhet.  Ezen felül a hiány pótlása egyszerűbb, ideális pozícióba helyezhetőek az implantátumok, a fogművek élettartama szintén megnő.

Másrészt sok esetben a meglévő fogakkal történő rés-zárásokkal, általában fogszabályozási minicsavarok használata mellett, a foghiányokat részben vagy egészben el lehet tüntetni. Így lecsökkenthetjük a szükséges pótlások számát, vagy ha ehhez a feltételek kedvezőek, teljesen megszünthetjük a foghiányokat.
Természetesen a tökéletes rágófunkcióhoz megfelelő számú fog megléte szükséges, így ezeket a kezeléseket általában fiatalabb korban, illetve egy-két fog hiánya esetén alkalmazzuk.

Teljes és részleges kezelés

Ha csak esztétikai kezelés történik, ehhez elég a hat frontfog mozgatása, így ebben az esetben ezeket a fogakat foglalja magában a részleges készülék. Előfordulhat, hogy csak egy vagy pár fogra kiterjedő harapási eltéréssel állunk szemben, amikor elégséges ezen fogak mozgatása. Fogpótlásokhoz / implantátumokhoz történő előkészítéshez – fog felállítás, résnyitás, rés-zárás, stb. – is elégséges lehet egy részleges fogszabályzó készülék.

Természetesen az azonos fogíven levő többi fognak, illetve a másik fogív nem mozgatott fogainak rögzítése a részleges fogszabályzó alkalmazása mellett szükséges, akár fix összerögzítéssel, általában valamilyen, a nem mozgatott fogakra ragasztott és azokat stabilan tartó fémszállal, vagy kivehető segédkészülékkel, ún. mélyhúzott sínnel.

Mivel izolált fogszabályozási eltérések ritkán fordulnak elő, így a részleges fogszabályzó készülékek alkalmazási területe sokkal kisebb a fogszabályozási gyakorlatban, mint a teljes készülékeké.

Forduljon hozzánk bizalommal! 🙂

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.