fbpx

Keresztharapás – honnan ismerhető fel?

Keresztharapás – honnan ismerhető fel?

Minden, a szabályos harapástól eltérőt harapási rendellenességnek nevezünk. Azonban, hogy ezt meg tudjuk állapítani, ismernünk kell, hogy milyen a szabályos harapás. Azt nevezzük normális harapásnak, amikor a felső fogsor 1,5-2 mm-t takar a száj csukott állapotában az alsó fogsor tetejéből. Ilyenkor nem éri terhelés az állkapcsot, nincs túl erős nyomás a fogakon és nem jelentkezik semmilyen erőhatás.

A fogak rendellenessége következtében sok egészségügyi probléma is kialakulhat, ezért fontos kezelésük. A rendellenességek megfelelő kezeléséhez érdemes időben orvoshoz fordulni és megkezdeni a szükséges lépéseket. Könnyebb még az elején orvosolni ezeket a problémákat, mert nagymértékben visszafordíthatóak.
Minél több időt várunk vele, annál nehezebb és adott esetben fájdalmasabb lesz a kezelés.

Keresztharapás jellemzői

Egyik ilyen gyakori rendellenesség a keresztharapás, más néven alul harapás. Több helyen tévesen bulldogharapásnak hívják, ez azonban egy fajtája (ugyan a legismertebb, valószínűleg ennek köszönhető, hogy már magának a harapási rendellenességnek is ezt a nevet adták egyesek). A bulldogharapás, amikor az elülső fogaknál fordul elő a keresztharapás rendellenessége.
De mi is a keresztharapás? Akkor beszélünk róla, amikor az alsó fogsor fogai takarják a felső fogsort. Ez a harapási rendellenesség előfordulhat a fogsor első és hátsó részén is. Különböző esetek ismertek. Előfordul, hogy csak egy fogat érint a probléma, de adódhat olyan eset, amikor több fogat is.

Sajnos léteznek súlyosabb formái is, amikor különböző íngyulladásokat és fogágybetegségeket is okozhat. Valószínűleg nem kell bemutatni, hogy ezek a gyulladások és betegségek milyen egyéb szövődményekkel járhatnak és hogy akár az emésztést is befolyásolhatják. Érdemes hát kezeltetünk, amennyiben magunkon diagnosztizáltuk, vagy egy szakorvos ismertette velünk, hiszen nem csak esztétikailag okoz problémát hosszú távon.

Az harapási eltéréseket, amibe az imént említett keresztharapás is beletartozik, fogszabályzó készülék segítségével szokás kezelni. Ezek a probléma fennállásának ideje, az eltérés mértéke és a lehetséges kezelési eljárásoknak lehetőségeitől függően igényelnek foglalkozást.

Tovább a legfrissebb bejegyzésükhöz a témában: https://ksfogszabalyozas.hu/keresztharapas/

A pontos és megfelelő diagnózis felállításához foglaljon időpontot konzultációra és segítünk a további lépések megtervezésében.

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.