Fogmosás fogszabályzóval – 6 eszköz a megfelelő szájhigiénia a fogszabályozó kezelés alatt

Fogmosás fogszabályzóval – 6 eszköz a megfelelő szájhigiénia a fogszabályozó kezelés alatt

Fogadd meg Mester Emese dentálhigiénikusunk tanácsait a rögzített fogszabályozó készülékek tisztításával kapcsolatban.

A rögzített készülék viselése szigorú szájhigiénét követel, ez azt jelenti, hogy az eddiginél többször kell mosnod a fogad, illetve egy- két kiegészítő tisztító eszközt is használnod kell.

A fogakra ragasztott bracketek, tubusok köré könnyen megtapad a lepedék és a benne lévő baktéruimok. Ezek a későbbiekben károsíthatják a fogzománcot, vagy a fogíny gyulladását okozhatják.

Fogmosás fogszabályzóval

Fogmosás fogszabályzóval – Hogyan?

Nyugodtan használd a számodra eddig bevállt fogkefét és fogkrémet, a lényeg inkább a fogmosási technikán van. A bracketteket a fogak közepére ragasztjuk, fogkefével megtisztítható a tappancsok feletti és alatti terület. Igyekezz körkörös mozdulatokat végezni, és beférkőzni a hátsó fogak területére is. 

Fogmosás fogszabályzóval – Mivel?


Fogköztisztító


Interdentális fogkefe, más néven fogköztisztító kefe segítségével tisztíthatóak a brackettek közötti,  és az ív alatti területek. Használata egyszerű, a fogszabályozó ív alá bevezetve a fogak közti és a tappancsok melletti területekről maradéktalanul eltávolítható a plakk. Többféle méterben (általában színkódokkal jelölik)  és formában kapható, gyorsan megtapasztalod, hogy melyik a megfelelő számodra. 

A fogselyem

A rögzített fogszabályozó mellett használata nehezebb, de nem lehetetlen. Első lépésként a fogselymet az ív alá kell befűzni, ezután lehet tovább vinni a fogközbe, innentől a megszokott módon használható.

Szájvizek

A fogszabályozót viselő pácienseknél fő feladatuk a lepedékképződés gátlásán túl, az esetlegesen fogszabályozóban ragadt ételmaradékok kizubogtatása. Fontos, hogy alkoholmentes szájvizet használjunk, mert az alkohol károsíthatja a gumiból készült elemeket.

Szájzuhany

Ezen készülékek koncentrált vízsugarat használnak amelyel a fogközekből, a brackettek melletti területekről eltávolítható az ételmaradék. Fontos tudni, hogy a lepedék eltávolítására nem alkalmasak, illetve használatuk körültekintést igényel, hogy véletlenül se préseljük be a fogíny alá a baktériumokat.

Elmex Gél

Hetente 1-2-szer, 12 éves kor felett a fogak remineralizációs képességét javíthatjuk Elmex gél használatával, egyszerűen fogat mosunk vele fogkrém helyett. Fontos, hogy nem szabad lenyelni magas fluorid tartalma miatt.

Tooth mousse krém

Nem fluorid, hanem kálcium és foszfát ionokat tartalmaz. Esti fogmosás után, lefekvés előtt az ujjunkkal kell felvinni a fogak felszínére eloszlatni, 2-3 perc elteltével egyszerűen kiköpni. Öblíteni nem szabad, így a fogakon maradt paszta egész éjszaka aktív. Lenyelése ártalmatlan, tejfehérje allergia esetén azonban nem használható.

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.