fbpx

Fogmosás fogszabályozóval egyszerűen – 5 lépés amire figyelj

Fogmosás fogszabályozóval egyszerűen – 5 lépés amire figyelj

A fogmosás fogszabályozóval sajnos bonyolultabb, mint nélküle, de megéri az extra időt. A fogszabályzó akár egy csodatevő készülék, gyönyörű mosolyt varázsolhat bárkinek! Segít visszaterelni a megfelelő helyre fogainkat. Amennyiben helytelenül nőnek fogaink, nagyobb esély van fogkő képződésre. Ilyenkor nem mindig elegendő a fogkefe használata, hiszen vannak bizonyos helyek, ahova nem érhetnek el a szálai. Később aztán a fogkő következtében alakulhat ki akár fogínygyulladás is. Ez elsőre nem hallatszik veszélyesnek, azonban hosszú távon a kellemetlen fájdalmon túl komoly károkat is okozhat, akár kihullhatnak a fogaink, amennyiben nincs megfelelően kezelve.

Először furcsa lehet a készülék használatával a fogak tisztítása, de gyorsan hozzászokhatunk és pár egyszerű trükkel megoldható így is a helyes szájhigiénia.

Na de hogyan kell fogszabályzóval fogat mosni?

Alkalmazható klasszikus fogkefe, fogselyem és öblögetés (természetesen a legjobb eredményt mindezek együttes alkalmazásával lehet elérni). Kapható manapság már kifejezetten fogszabályzót viselőknek készült fogkefe is.

fogmosás láthatatlan fogszabályozóval
A láthatatlan fogszabályozó tisztítása extra precizitást igényel

A fogmosás fogszabályozóval a következő lépésekből áll:

  1. Távolítsuk el a rögzítőket és a levehető részeket.
  2. Ezt követően tisztítsuk meg őket alaposan, majd a fogszabályozót is.
  3. A fogszabályozó körüli foglepedéket szükséges eltávolítani első sorban, mikor a fogakhoz érünk. Ahogy a készülék segítségével egyre helyesebben áll a fogazat, úgy lesz egyre egyszerűbb a tisztítás is. Nem szabad se túl erősen, se túl gyengén végezni a fogmosást. Oszcilláló, körkörös mozgással alaposabban és kényelmesebben lehet tisztítani a fogínyvonalat és a breketteket, valamint a fogszabályzó íveit. A brekettek melletti és az ívek alatti területeket legegyszerűbben a fogköztisztító kefékkel lehet tisztán tartani.
  4. Fogmosás végén ne felejtsünk el ellenőrizni! Tükörben nézzük át, hogy minden ételmaradékot eltávolítottunk-e.
  5. Fogselyem használata esetén még öblögetés előtt menjünk végig a teljes fogsoron!

Rendkívül fontos a fogápolás és tisztítás fogszabályzás alatt is, hiszen ételmaradék ragadhat be fogaink és a fogszabályzó közé. Külön figyelmet kell szentelni rá, hogy étkezés után azonnal fogat mossunk. Ha erre nincs lehetőség, akkor figyeljünk, hogy ne kérjünk rágós ételt, amiről tudhatjuk, hogy a fogszabályzóba ragadhat és nem tudjuk azonnal kiszedni. Ide kattintva megnézheted, mik azok az ételek, amiket érdemes kerülni.

Én minden páciensemmel külön időt szoktam szakítani a megfelelő fogápolási rutin átbeszélésére. Megnézzük hogy zajlik a fogmosás fogszabályozóval, közösen kipróbáljuk a fogselyem használatát is.

További kérdésed van? Szívesen segítek!

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.