fbpx

Étkezés fogszabályzóval – Mit nem ehetek fogszabályozóban?

Étkezés fogszabályzóval – Mit nem ehetek fogszabályozóban?

Nem vitás az étkezés fogszabályzóval nem egyszerű dolog.

Kiegyensúlyozottan táplálkozni mindig is az egyik legfontosabb dolog volt! Természetesen függetlenül attól, hogy fogszabályzónk van-e, avagy sem. Azonban zöldségeket, gyümölcsöket nem a legegyszerűbb fogszabályzó viselése mellett magunkhoz venni, hiszen bár egészségesek, de kemények lehetnek (pl. répa, körte).
Ezeket az ételeket kis darabokra kell felvágni, így könnyebb lesz a fogyasztása és a fogszabályzót sem zavarja vagy károsítja.

A túl nagy, kemény falatok ugyanis eltörhetik, elgörbíthetik a fogszabályzót, ez pedig javításhoz és a kezelési idő kitolódását eredményezi.

Étkezés fogszabályzóval

Amit még érdemes kerülni, azok a túlságosan cukros ételek. Gumicukor, pehelycukor, karamella és a többi ragadós élelmiszer.
A cukor okozta savaktól elszíneződhetnek a fogak, illetve a beragadt étel darabok rongálhatják is azt. Savas italokat is módjával érdemes fogyasztani, hiszen károsítják a fogzománcot és a fogakat fogszabályozás alatt.

Amennyiben pedig mégis ilyen ételt és italt fogyasztunk, akkor rendkívül fontos az alapos fogmosás és tisztítás azt követően.

A nehézségek elkerülése érdekében előfordulhat, hogy el akarjuk kerülni a szálas, száraz húsok fogyasztását. Rövid távon nincs probléma ezzel, de hosszabb távon nem engedhetjük meg az ilyen mértékű fehérjeellátottság csökkentését. Alternatíva lehet egy rántotta, krémsajt, máj, szálkátlan hal, pürésített marhahús.

Étkezés fogszabályzóval- Ételek, amiket tehát érdemes kihagynunk a repertoárból fogszabályozás alatt:

  • diófélék
  • keménycukor
  • ragacsos, sűrű mogyoróvaj
  • pattogatott kukorica
  • karamella
  • csokoládé
  • rágógumi

A felhelyezés és a megszorítás utáni pár nap rendkívül fájdalmas lehet és idegőrlő a folyamatos nyomás elviselése. Ilyenkor nem, hogy enni, még az ételre gondolni is fáj. Ezekre a napokra ki kell találni valamilyen alternatívát, hogy azért még se koplaljunk a nehéz napokon. Kiváló választás lehet ilyenkor egy jó leves, puding, főzelékek, illetve pépes, híg ételek. Pár konkrét példa a tökfőzelék, krémlevesek, krumplipüré, joghurt, kefir.

Miért fontos odafigyelni az étkezésre fogszabályozóval?


Mert kellő elővigyázatossággal épen marad a fogszabályzó és sokkal rövidebb idő alatt érhetünk el vele kiemelkedő javulást.


Amennyiben megsérül használat alatt a fogszabályzó, az csak plusz időt és kényelmetlenséget jelent számunkra. Fontos tehát a folyamatos kezelés és karbantartás, így szenvedéssel teli napokat, akár heteket is megspórolhatunk. Megéri, igaz?

Pácienseimmel minden fontos, a fogszabályozással kapcsolatos tudnivalót átbeszélünk az első konzultáción. Foglaljon időpontot és beszéljük át a magabiztos mosolyhoz vezető útját!

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.