fbpx

Fluorid dilemma. Valóban mérgező?

Fluorid dilemma. Valóban mérgező?

A fluorid egy természetesen előforduló ásvány a vizekben, ezen felül megtalálható különböző élelmiszerekben.

Miért jó a Fluorid?

A fluorid biztosítja a fogzománc szilárdságát, ami majdnem 100 százalékban hidroxil-apatitból áll, ettől erősek és ellenállóak a fogak. 

Hogyan hat a fogszuvasodás ellen?

A fluoridok fogszuvasodás ellenes hatása több módon is érvényesül. Egyrészt a még elő nem tört fogakon a fogak alakját befolyásolja (laposabb barázdák, kisebb csücskök, szuvasodásra kevésbé hajlamos fogak) másrészt a már előtört fogakon megerősíti a fogzománcot a savakkal szemben és gátolja a cukorbontás során egyes enzimek működését.

Hogyan és mikor alkalmazzuk?

A fluorid adagolása lehet szisztémás (általános szervezeti), vagy lokális (helyileg a fogakra).

Túladagolás?

A fluoriddal kapcsolatban felmerült aggodalmak az ivóvízben, nem pedig a fogkrémekben való használatával kapcsolatosak.

Szisztémásan adagolva fiatal gyermekkorban, a fogak kialakulása során fellépő túlzott fluorid fogyasztás hatására foltok jelenhetnek meg a fogakon, ezt dentális fluorózisnak nevezzük. Ez az ún. foltos zománc (sárgásfehér, súlyosabb formában barnás foltok és porózus zománc).

Komoly túladagolás esetén a csontokban is és a belső szervekben is lerakódhat a fluorid, károsítva azokat. 

Egy biztos: egyszerre kizárólag egyféle szisztémás módszert szabad csak alkalmazni.

Mennyi fluorid legyen a fogkrémben?

A fluoridos fogpaszták cariesreduktív hatása függ a fluorid koncentrációjától, általában a magasabb koncentrációban (1500 ppm) fluoridot tartalmazó fogkrémek hatékonyabbak, mint az alacsonyabb (1000 ppm) koncentrációjúak. Gyermekfogkrémekben 6 éves kor alatt az ajánlott F–-koncentráció 500 ppm.

Gyermekeknek kizárólag gyermekfogkrém való, mert a gyerek mindig lenyeli a fogkrémet és ez veszélyes lehet. A mennyiség is fontos, egy borsónyi fogkrém alkalmazása elegendő.

Összességében gyermekek esetében: a fluoridbevitel szükségességét és módját mindig körültekintően kell meghatározni, figyelembe véve a gyermek életkorát, táplálkozási szokásait és fogainak állapotát. 

Felnőttek esetében elmondhatjuk, hogy a megfelelő szájhigiéné és változatos egészséges táplálkozás önmagában is elegendő az egészséges fogazat megőrzéséhez.

A rossz szájhigiéne, vastag dentális plakk, gyakori és jelentős pH-esések (édességfogyasztás) esetén azonban a magas koncentrációjú fluoridos fogpaszták is hatástalanná válhatnak. Viszont a jó szájhigiéné, a megfelelő táplálkozás a lokálisan alkalmazott fluoridok (fogkrémek) hatását szinergizmus útján növelik.Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.