fbpx

Mélyharapás – Tudnivalók és kezelése

Mélyharapás – Tudnivalók és kezelése

A mélyharapás az egyik leggyakrabban előforduló harapási rendellenesség. Talán az egyik legszembetűnőbb eltérés, amit még szabad szemmel is jól meglehet állapítani. A következőkben megismerheted, hogy pontosan hogyan is néz ki, mit jelent és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésedre.

A szabályos harapás esetében nyugalmi állapotban, a felső fogsor fogai 1,5-2 mm-t takarnak az alsó fogakból. Ami ettől eltér, azt harapási rendellenességnek nevezzük, és mint említettem korábban, ezek között is a mélyharapás áll az élen.

Azt leszámítva, hogy feltűnő szépséghibák a harapási rendellenességek, nagyon komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak!

Mi is az a mélyharapás?

Akkor beszélünk mélyharapásról, amikor a felső fogsor kóros mértékben, jobban takarja az alsó metszőfogakat. Olyan mértékben is képes torzulni az állcsont, hogy csukott helyzetben, akár az alsó fogínyt is eléri harapásnál a fogsor. Ilyenkor túlterhelődhetnek a rágóízületek, valamint az előzőekben említett oknál fogva az íny károsodik. Folyamatos dörzsölődésnek van kitéve, ezért kialakulhat ínygyulladás és sebesedés is.

Már gyermekkorban elkezdődhet a rendellenesség kialakulása, genetikai okokból is, ezért érdemes minél előbb kideríteni, ha már gyanakodunk rá. Fontos körülmény a fogváltás! Ez egy nagyon érzékeny időszak és érdemes nagyon alaposan odafigyelni ilyenkor, hiszen a fogak elvesztése miatt kialakulhat mélyharapás. A harapás süllyed ezalatt az idő alatt, a fogak pedig eldőlhetnek. Természetesen felnőttkori fogszabályozással is kezelhető.

Milyen kezelések léteznek arra az esetre, ha már kialakult a mélyharapás?

Jelen helyzetben is igaz a mondás, hogy minél előbb, annál jobb. Mivel rengeteg következménnyel járhat a mélyharapás kialakulása, nem érdemes húzni az időt a kezelést tekintve, hiszen akár visszafordíthatatlan problémákat is okozhat a szájüregben.

Kezelése időigényes, ezért is fontos az időben történő elkezdése, valamint összetett feladat. Ebben az esetben harapásemelő sáncot alkalmaznak, amely megakadályozza, hogy a két fogsor összezáródjon. Egy jó hír, hogy nem okoz esztétikai elváltozást, hiszen a fogak belső felére kerül egy láthatatlan fogszabályozó.

Ez azonban okozhat rövid ideig tartó beszédzavart, de gyorsan hozzá lehet szokni és a beteg imádják, hogy valóban nem lehet észrevenni!

Tovább a legfrissebb bejegyzésünkhöz a témában: https://ksfogszabalyozas.hu/melyharapas/

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.