fbpx

Bölcsességfog mítoszok – TOP 3 tévhit cáfolva

Bölcsességfog mítoszok – TOP 3 tévhit cáfolva

Most, hogy már megismertük a bölcsességfogak fejlődését, nézzük a bölcsességfogakat övező mítoszokat:

A bölcsességfogak fogtorlódást okoznak.

Tapasztalatom szerint ez a leggyakoribb tévhit a bölcsességfogakkal kapcsolatban. Több tucat tudományos cikk jelent meg a torlódások és bölcsességfogak kapcsolatát vizsgálva. 

Elemeztek különböző szituációkat, csoportokat, mint: 

  • olyan személyeket akiknek előtört a bölcsességfoga, 
  • olyanokat akiknek impaktált bölcsességfogaik voltak, 
  • olyanokat akiknél a fogszabályozó kezelés után eltávolították a harmadik örlőfogakat, sőt
  • olyanokat is akiknél egyáltalán nem fejlődött ki a bölcsességfogak csírája, vagyis azon személyek akiknek gyakorlatilag nem voltak bölcsességfogai.

A tanulmányi eszközök a röntgenfelvételek, a gipszminták elemzése és a klinikai vizsgálatok voltak. Mutatóként különböző torlódási indexeket használtak.

A megjelent publikációk 83%-a nem talált összefüggést a metszőfogak torlódása és a harmadik őrlőfogak jelenléte között. Ezért kijelenthetjük, hogy nem indokolt a bölcsességfogak profilaktikus (megelőző) eltávolítása a metszőfogak torlódásának elkerülése érdekében.

A tudományos eredmények alapján kijelenthetjük, hogy semmilyen ok-okozati kapcsolat nem áll fenn a bölcsességfogak jelenléte és a fogívekben megjelenő torlódás között.

A bölcsességfogakat el kell távolítani a fogszabályozó kezelés előtt/miatt?

Gyakran hallom a következő mondatokat az első konzultáción: 

“ Nem mertem eddig belevágni a fogszabályozásba mert félek a bölcsességfog műtéttől ”

“ Tudom, hogy ki kelle húzatnom a bölcsességfogaimat a kezelés előtt de mégis eljöttem egy konzultációra ” stb…

Önmagában a fogszabályozás nem indikálja a bölcsességfogak eltávolítását. Másképp fogalmazva egy egyszerű fogszabályozó kezelés miatt nem szükséges eltávolítani a harmadik örlőket. A fogakat mozgatni, elrendezni a fogívben általában lehetséges a bölcsességfogak jelenlétében is.

Fontos megjegyezni azonban, hogy minden kezelés egyedi, így az adott szituációt elemezve és minden körülményt figyelembe véve döntünk a bölcsességfogak helyzetéről is. Ezért is kiemelten fontos a fogszabályozó kezelést megelőző pontos diagnózis és részletes kezelési terv, aminek része a bölcsességfogak pozíciójának, fejlettségi fokának, gyökérfejlődésének elemzése is.

Minden esetben a kezelési célnak megfelelő stratégiát és biomechanikát alkalmazunk. Így, bizonyos kezelési lépések és célok érdekében, vagy magának a kezelési időnek a csökkentése érdekében javasolható a bölcsességfogak eltávolítása. Pl. Disztalizáció (a fogak hátrafele mozgatása) esetén a fogak könnyebben mozgathatóak ha eltávolítjuk az útból a fizikai akadályként jelen lévő fogakat.

Összefoglalva: a bölcsességfogak jelenléte nem akadálya a fogszabályozó kezelésnek, viszont minden esetben egyéni kiértékelés szükséges. Erről már az első konzultáción tájékoztatást kapsz.

A frontfogak torlódása megoldható a bölcsességfogak eltávolításával?

Amint már kiderült, a frontfogak torlódásának megjelenése semmilyen kapcsolatban nem áll a bölcsességfogak jelenlétével, helyzetével.

Ebből egyértelműen adódik a válasz, hogy ezen probléma hatékony megoldására nem elegendő az említett fogak eltávolítása. (Sajnos.)

A másik probléma, hogy a bölcsességfogak a fogív leghátsó fogai, és a torlódás esetében a probléma a fogív első részét érinti. Így a hátul megnyert hely nagyon kis mértékben, legtöbb esetben semennyire nem használható fel ezen fogazati eltérés megoldására.

  • A fogívtorlódás kezelése során, a fogak sorbarendezéséhez szükséges helyet más eszközökkel nyerjük meg. Ilyen pl. a fogívek tágítása, a fogak kontaktpontjainak polírozása, a frontfogak dőlésének korrekciója stb…

Árlista letöltése

Kérlek add meg, milyen e-mail címre küldhetjük az árainkat.